Po 17 dneh gašenja in sekanja je boja s plameni končno konec. Na Krasu ostajajo lokalna prostovoljna gasilska društva, ki dvakrat dnevno opravljajo obhode in izvajajo stražo. V ponedeljek 1.8. zvečer, so preklicali državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. V celoti je pogorelo okoli 3600 hektarjev območja, škoda je velika, vendar večioma le v naravnem okolju. Več kot dva tedna se je na Kras vsak dan odpravil konvoj gasilskih vozil s cele Slovenije. Pomagalo je na tisoče gasilcev, gozdarjev in drugih prostovoljcev, preletavalo nas je veliko helikopterjev in letal za gašenje, pomagale so nam sosednje države. Teren je bil težko dostopen in zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz 1. svetovne vojne tudi zelo nevaren. Čez dan so delo dodatno otežile še visoke temperature, požar pa se je hitro širil zaradi velike suše. Zadnji vikend se je požar postopoma umirjal, ko je končno začelo padati nekaj dežja.

Pomoči smo se odzvali tudi v našem društvu. Skupno smo na Kras odšli šestkrat, opravili smo štiri nočne in dve dnevni izmeni. Poškodovanih pri delu na srečo ni bilo, nekaj škode pa smo utrpeli na opremi. Skupno se nas je odzvalo kar 31 operativnih gasilk in gasilcev, opravili pa smo 524.5 ur dela. 29.7. je poveljstvo PGD Unec opravilo tudi celovito analizo organizacije in dela na pomoči na Krasu.

Ponovno bi se radi iskreno zahvalili vsem domačinom, ki so nas oskrbovali z vodo, kavo in prigrizki. Dodatno motivacijo in zadovoljstvo, pa so nam dali predvsem krajani, ki so prišli ob izmeni pomahati konvoju vozil in izkazovanje hvaležnosti s plakati in napisi po cesti.

Še vedno zbiramo prispevke za novo gasilsko vozilo, ki ga potrebujemo. Na vas se obračamo po pomoč za prispevke. Te lahko predate kakšnemu članu, ki jih bo prinesel v šparovček v domu, ali pa nam nakažete donacijo na TRR: SI56 0202 6001 2215 847. Vsak, še tako majhen prispevek šteje. Za lažje nakazilo preko spletne banke, pa smo sedaj naredili tudi QR kodo. Hvala!


Več fotografij si lahko ogledate na naši facebook strani, za katero ne potrebujete uporabniškega profila.
Povezava na album s slikami.